Bloomberg: Slabý evropský průmysl udržuje poptávku po plynu na nízké úrovni

Poptávka průmyslu po plynu zůstává v největších evropských zemích navzdory nižším cenám slabá. Doléhá na ni zpomalení ekonomiky a také fakt, že se zákazníci orientují na obnovitelné zdroje energie, uvedla agentura Bloomberg.

Bloomberg: Slabý evropský průmysl udržuje poptávku po plynu na nízké úrovni

Podle údajů společnosti S&P Global Commodity Insights poptávka po plynu v Německu, Itálii, Nizozemsku, Francii, Španělsku a Británii v květnu klesla meziročně o 9,7 procenta. To znamená, že spotřeba je nižší než loni, kdy se Evropská unie snažila šetřit plynem, aby naplnila zásobníky na zimu.

Pokles za květen byl sice nejnižší v letošním roce, poukazuje ale na to, že evropský průmysl se snaží vzpamatovat z energetické krize, která následovala po ruské invazi na Ukrajinu. Průmyslová aktivita v eurozóně se snižuje a existují obavy, že pokles poptávky by mohl být z části trvalý.

Podle S&P jsou zde také specifické faktory, které mají negativní dopad na poptávku v některých nejdynamičtějších evropských odvětvích. U chemických látek podnítil propad cen čpavku pokračování v dovozu z USA a Trinidadu a Tobaga. Spotřebu plynu v květnu také snížila sezonní údržba rafinerií.

Pokles průmyslové poptávky po plynu pak byl obzvláště citelný v Německu, které se dostalo do hospodářské recese. Poptávka se tam snížila o 15 procent.

Hlavní spotřebitelé plynu, od chemických firem po ocelárny, se zdráhají obnovit poptávku, vzhledem k tomu, že je rekordní růst cen energií loni přiměl omezit výrobu. To přispělo k poklesu cen plynu v Evropě o 60 procent. Kupující se také orientují na alternativní zdroje při získávání energie pro své podnikání, například na elektřinu z větru a slunce.

Země EU splnily dobrovolný cíl snížení spotřeby plynu od srpna 2022 do března letošního roku o 15 procent. To však bylo částečně způsobeno mírnou zimou a vyššími cenami, které snižovaly poptávku. EU se snaží drasticky omezit svou závislost na ruských fosilních palivech.

Související články

Nové střešní fotovoltaické elektrárny přispívají k uhlíkově neutrální výrobě ve Škoda Auto

Největší výrobce automobilů v Česku koncern Škoda Auto ve svých českých závodech pokračuje směrem k dosažení uhlíkové neutrality v…

Čínske elektromobily budú z Poľska. Stellantis našiel svojské riešenie

Vstup čínskeho výrobcu elektromobilov do koncernu Stellantis má rýchly priebeh. Agentúra Reuters priniesla informáciu o výrobe v P…

Ropa po dvou dnech poklesu zdražuje díky výhledu na omezenější nabídku na trhu

Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabí…

Dvě zimy a dost. Katastrofické odhady cen plynu jsou snad minulostí

S příchodem jarního počasí nám skončila zimní sezona a týká se to i plynových zásobníků. Od tohoto týdne nám bude plyn v zásobnící…

Ekologické a finanční přínosy solárního ohřevu vody

Solární ohřev vody není jen moderní technologií, ale také skvělým způsobem, jak šetřit peníze a chránit životní prostředí. Podívej…

Kalendář akcí

23. energetický kongres ČR

16. 04. 2024 09:00 - 09:00
Praha
Transformace energetiky … ale jak? Bezpečnost, udržitelnost a dekarbonizace ve vizích, strategiích a investicích do roku 2030 resp. 2050.

SymGas 2024

16. 04. 2024 09:00 - 17. 04. 2024 18:00
Praha, Orea hotel Pyramida
SymGas je určen technickým odborníkům celého řetězce tuzemského plynárenství, od pracovníků údržby plynárenské soustavy přes konstruktéry až po revizn...

Dny teplárenství a energetiky

23. 04. 2024 09:00 - 24. 04. 2024 15:00
Clarion Congress Hotel Olomouc

XXXIII. Seminář energetiků

20. 05. 2024 09:00 - 22. 05. 2024 18:00
hotel Harmonie Luhačovice

ENERGY-HUB je moderní nezávislá platforma pro průběžné sdílení zpravodajství a analytických článků z energetického sektoru. V rámci našeho portfolia nabízíme monitoring českého, slovenského i zahraničního tisku.

82413
Počet publikovaných novinek
2092
Počet publikovaných akcí
1017
Počet publikovaných článků
ENERGY-HUB využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování jakéhokoli obsahu či jeho části veřejnosti je bez předchozího souhlasu výslovně zakázáno.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika