Analytici: Globální trhy čeká brzy největší příliv zkapalněného zemního plynu

Globální trhy čeká už brzy největší příliv dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), což bude mít rozsáhlé a trvalé dopady. Nové dodávky pravděpodobně způsobí do konce roku 2026 na trhu delší období převisu nabídky, který přetrvá až do roku 2030 a který může výrazně snížit ceny. S odvoláním na zprávu investiční banky RBC Capital Markets to dnes uvedl server zpravodajské televize CNBC.

Analytici: Globální trhy čeká brzy největší příliv zkapalněného zemního plynu

"Vlna nových dodávek LNG, dosud největší, v příštích letech změní globální trh. Důsledky budou širší než v případě předchozího růstu vzhledem k rostoucímu propojení regionálních trhů po rusko-ukrajinském konfliktu," uvedli analytici RBC.

Letos přitom stále více analytiků upozorňuje, že slabý růst poptávky spolu s blížícími se vlnami nové vývozní kapacity by mohl způsobit masivní převis nabídky na trhu. Zatím není jasné, zda se poptávka zvýší tak, aby dokázala absorbovat plánované nové vlny dodávek.

Nadměrná nabídka a nízké ceny podtrhují nepříznivou náladu na trhu s LNG, uvedl analytiky společnosti Rystad Energy Masanori Odaka. Dodavatelé v současnosti stále více upřednostňují LNG pro přepravní využití před arbitrážními příležitostmi. Komoditní arbitráž je obchodní strategie, kdy obchodník nakupuje a prodává komodity na různých trzích, aby využil cenových rozdílů a dosáhl zisku.Tedy buď koupí komoditu v jedné geografické oblasti, kde je levnější, a prodá ji v oblasti, kde je dražší, nebo komoditu nakupuje v době, kdy je cena nízká, a s jejím prodejem počká až cena vzroste.

Za posledních deset let se globální obchod s LNG zdvojnásobil. Loni se zvýšil na více než 400 tun ze zhruba 240 tun v roce 2014, uvedla RBC Capital. Z velké části to způsobilo přerušení dodávek ruského plynu do Evropy sítí plynovodů. Někteří obchodníci vnímali geopolitické riziko jako příležitost na trhu.

Banka odhadla, že globální kapacita zkapalňování, tedy celkové množství LNG, které je možné ročně vyprodukovat, vzroste do konce desetiletí zhruba o 50 procent. Pozici největších dodavatelů si udrží Spojené státy a Katar, jejich společný podíl na trhu v roce 2030 dosáhne téměř 50 procent.

Mnoho soukromých společností i státních subjektů má v plánu zvýšit kapacitu, a to nejen kvůli tomu, aby podpořily spotřebu v Evropě, ale i kvůli očekávanému růstu spotřeby v Asii. Region Asie a Tichomoří je největším dovozcem LNG a očekává se, že poptávka tam poroste v průměru o pět procent ročně. Čína, Indie a Jižní Korea by na tomto růstu měly mít podíl zhruba 70 procent.

Ceny LNG k překvapení některých obchodníků zatím nezaznamenaly výraznější výkyvy, navzdory eskalaci geopolitického napětí. To je možná znamením toho, že je po celém světě dostatek zdrojů, které mohou zmírnit případný dočasný výpadek z Blízkého východu, řekla CNBC ředitelka společnosti Woodside Energy Meg O'Neillová.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) upozornila, že v odvětví LNG hrozí další problémy, které by mohly ovlivnit globální trhy. Na severní polokouli se blíží zima a stávající kontrakty na dodávky ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu skončí na konci letošního roku. To by mohlo znamenat konec všech dodávek plynu z Ruska do Evropy přes Ukrajinu a mohlo by to vyžadovat vyšší dovoz LNG do Evropy v příštím roce, stejně jako napjatější globální bilanci.

Súvisiace články

Přechod z uhlí na nové zdroje je nutný, ale bez pečlivého plánu Česku hrozí problémy

Přechod z uhelných zdrojů na nové zdroje energie je nevyhnutelný krok, česká energetika teď ale musí vyřešit problém, jak přejít z…

Studie: Domácnosti protopí polovinu nákladů na energie zbytečně, chybí zateplení

České domácnosti protopí kvůli špatnému stavu domů víc než polovinu svých nákladů na energie zbytečně. Za energie utratí téměř 190…

Hyundai letos vyrábí místo plánovaných 17 pct jen deset pct elektroaut

Nošovická automobilka Hyundai předpokládala, že letos bude podíl čistě elektrických aut v její výrobě 17 procent. Kvůli nízké popt…

Zemní plyn (NYMEX) - Intradenní výhled 23.10.2024

Preferovaný scénář: Krátké (short) pozice pod 2,3700 s cílem na 2,1800 a dále pak až na 2,1200.

Ropa Brent - Intradenní výhled 23.10.2024

Preferovaný scénář: Dlouhé (long) pozice nad 74,70 s cílem na 76,30 a dále pak až na 76,90.

Kalendár akcií

Cenové rozhodnutí - ceny tepelné energie 2025+

23. 10. 2024 13:00 - 15:00
Online
Webinář je určen pro dodavatele tepelné energie a širokou veřejnost se zájmem o dané téma.  Obsah webináře cenové rozhodnutí pro rok 2025 změny v...

Podzimní plynárenská konference

23. 10. 2024 09:00 - 24. 10. 2024 17:00
Karlovy Vary
Jubilejní 30. ročník Podzimní plynárenské konference se letos uskuteční ve dnech 23. - 24. října v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Hlavním témate...

TECHNIKA OCHRANY PROSTREDIA

28. 10. 2024 09:00 - 30. 10. 2024 17:00
Zvolen
Pozývame vás na medzinárodnú vedeckú konferencia „TOP“, založenú na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá si získal...

PRO-ENERGY CON 2024

07. 11. 2024 10:00 - 08. 11. 2024 12:00
Hotel Amande, Hustopeče, ČR
Odborná konference PRO-ENERGY CON pořádaná již od roku 2011, je již tradičním setkáním zástupců a předních odborníků všech energetických odvětví. Konf...

ENERGY-HUB je moderná nezávislá platforma pre priebežné zdieľanie spravodajstva a analytických článkov z energetického sektora. V rámci nášho portfólia ponúkame monitoring českej, slovenskej aj zahraničnej tlače.

85277
Počet publikovaných noviniek
2092
Počet publikovaných akcií
1122
Počet publikovaných článkov
ENERGY-HUB využívá spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie alebo ďalšie sprístupňovanie akéhokoľvek obsahu alebo jeho časti verejnosti je bez predchádzajúceho súhlasu výslovne zakázané.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika