Ropa se do Maďarska může dostávat jen přes Ukrajinu, řekl maďarský ministr

Ropa se do Maďarska může dostávat pouze z Ruska a pouze přes území Ukrajiny, alternativní řešení kvůli chybějící infrastruktuře neexistuje, řekl dnes maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarsko a Slovensko už asi týden nedostávají ropovodem Družba ropu od ruské firmy Lukoil, neboť Kyjev si tuto firmu v červnu přidal na svůj sankční seznam, čímž nyní zdůvodňuje, proč tranzit ropy od Lukoilu do Maďarska a na Slovensko neumožní.

Ropa se do Maďarska může dostávat jen přes Ukrajinu, řekl maďarský ministr

"Abychom si mohli obstarat ropu z jiných zdrojů, potřebovali bychom novou vlastní infrastrukturu. A pokud ji nemáme a nikdo nám ji nemůže poskytnout, pak si nemůžeme užít svobodu, kterou nám poskytuje diverzifikace," řekl podle agentury Reuters maďarský ministr.

Szijjártó později uvedl, že ropné produkty by do Maďarska bylo ochotné dodávat Bulharsko. "Ačkoli mezi našimi zeměmi neexistuje přímé spojení pro přepravu ropy, tedy ropovod, (bulharský ministr zahraničí) naznačil, že pokud budeme potřebovat dodatečné objemy ropných produktů, je možné je do Maďarska dopravit různými způsoby," řekl.

"Pokud se ta situace nevyřeší, Slovensko bude muset nějak reagovat," řekl slovenský prezident Peter Pellegrini. Uvedl nicméně, že by byl nerad, kdyby Slovensko muselo k odvetným opatřením přistoupit. Ministr obrany Robert Kaliňák řekl, že mu současná situace připomíná rok 2009, kdy si Ukrajina brala pro svou potřebu ruský zemní plyn určený Slovensku. Ukrajina a Rusko tehdy vedly spor o tranzit ruského plynu do EU, Kyjev odmítal akceptovat obchodní podmínky a cenu suroviny.

"To, co udělala Ukrajina ve vztahu ke Slovensku, považuji za velmi vážné. Za velmi nepříjemný zásah do našich dobrých vztahů. Pevně věřím, že se to ze strany Ukrajiny co nejrychleji podaří dát do pořádku," řekl Pellegrini. Připomněl, že Slovensko dodává Ukrajině značné objemy elektrické energie a i jinak jí pomáhá v době, kdy se brání ruské vojenské invazi.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes upozornila, že rozhodnutí Ukrajiny zařadit Lukoil na sankční seznam a neumožnit tranzit ropy od Lukoilu do Maďarska a na Slovensko představuje významné úvěrové riziko pro rafinerie, které v obou těchto zemích vlastní maďarská petrochemická společnost MOL. Fitch uvádí, že krok Ukrajiny může mít ve střednědobém výhledu značné dopady na dodávky energií do Maďarska a na Slovensko.

Szijjártó spolu s šéfem slovenské diplomacie Jurajem Blanárem poslal Kyjevu v souvislosti s pozastavenými dodávkami ropy minulý týden dopis. Ukrajinská strana tento dopis podle Evropské komise obdržela o víkendu a zabývá se nyní jeho analýzou, než přijme konkrétní kroky.

Tento týden Szijjártó v maďarských médiích zopakoval, že dokud se záležitost s ropou od společnosti Lukoil nevyřeší, Maďarsko bude nadále blokovat vyplacení tranše z Evropského mírového nástroje (EPF), z nějž EU vyplácí podporu Ukrajině.

Šéf ukrajinské energetické společnosti Naftogaz výpadek ropy od Lukoilu tento týden přiznal. Tvrdil přitom, že objem přepravované ropy je stejný jako v předchozích obdobích i bez těchto dodávek. Ukrajina a západní státy sankcemi Rusko trestají za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu z února 2022.

Dodávky Lukoilu přes jižní větev ropovodu Družba představují asi 50 procent jeho objemu. Rafinerie MOL na Slovensku a v Maďarsku jsou na dodávkách ropy od Lukoilu zcela závislé. Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu řeky Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu pak do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Touto cestou vyvážejí ropu i další ruské firmy, kterým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje.

Dodávky ropy do České republiky podle pondělního prohlášení provozovatele ropovodů Mero pokračují normálně.

Související články

Srbsko a Rusko začnú čoskoro rokovania o predĺžení dodávok plynu

Belehrad a Moskva čoskoro začnú rokovania o predĺžení zmluvy o dodávkach ruského zemného plynu do Srbska, keďže platnosť súčasnej…

Analytička: Hrozia nám pokuty do výšky stoviek miliónov eur. S plánom obnovy meškáme

Šesť miliárd z Únie Slovensko dostane, netreba sa vôbec obávať, všetko ide podľa plánu. Aj takéto ubezpečenia počúvame mesiace zo…

Ekonomika eurozóny i EÚ v druhom štvrťroku vzrástla. Najvyšší rast HDP zaznamenalo Poľsko

Ekonomika Európskej únie i eurozóny v druhom štvrťroku vzrástla v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi o 0,2 percenta. Uvie…

Německá továrna Volkswagenu na baterie zůstane na poloviční kapacitě

Dceřiná firma koncernu PowerCo kvůli tlaku na náklady postaví v Salzgitteru zatím jen jednu ze dvou plánovaných linek. V pátek to…

Vzestup silniční dopravy nejde dohromady s klimatickými cíli EU, říká prezident Svazu dopravy

V České republice se dlouhodobě nedaří přesunout větší podíl nákladní dopravy ze silnic na železnici a vodní cesty, přestože by te…

Kalendář akcí

H2 Fórum: Na vodíku záleží

10. 09. 2024 12:00 - 11. 09. 2024 12:30
Karlovy Vary
V Karlových Varech se pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR uskuteční 3. ročník největší konference zaměřené na podporu rozvoje vodíkového h...

ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

09. 09. 2024 09:00 - 11. 09. 2024 17:00
Ostravice

Konference energetika 2024: DEKARBONIZACE – MÉNĚ RISKU, VÍCE ZISKU!

18. 09. 2024 09:00 - 19. 09. 2024 17:00
Brno, hotel Passage
Každoroční konference Energetika je unikátní otevřenou diskuzní platformou pro směřování energetiky. Na jednom místě propojuje energetické vize, techn...

Fotovoltaika v praxi

25. 09. 2024 09:00 - 26. 09. 2024 17:00
Praha i ONLINE
Konference o legislativních podmínkách, povolovacích procesech, financování, zkušenostech z praxe i nových trendech v oblasti obnovitelných zdrojů ene...

ENERGY-HUB je moderní nezávislá platforma pro průběžné sdílení zpravodajství a analytických článků z energetického sektoru. V rámci našeho portfolia nabízíme monitoring českého, slovenského i zahraničního tisku.

84563
Počet publikovaných novinek
2092
Počet publikovaných akcí
1090
Počet publikovaných článků
ENERGY-HUB využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování jakéhokoli obsahu či jeho části veřejnosti je bez předchozího souhlasu výslovně zakázáno.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika